Cranio-sacraal therapie

Cranio Sacraal therapie was al lang geleden bekend binnen de Ayurveda. Hierbij worden de schedelplaten zachtjes gedrukt met beide handpalmen. De moderne vorm is ontwikkeld door Amerikaanse artsen. Deze therapie bestaat uit het zachtjes bewegen van vliezen, weefsels en botten. Deze subtiele beweging zorgt voor ontspanning. Inwendige verklevingen laten los en vastzittende gewrichten versoepelen. Doorstroming komt weer op gang. Pijnklachten verdwijnen en dit gaat op een veel fundamentelere manier dan andere vaak bekendere methodes. Cranio Sacraal therapie is dan ook geen symptoombestrijding maar een grondige verbetering die waardevol en blijvend is. Uniek binnen de behandeling is de beleving van het zgn. Stiltepunt. Binnen een wervelstorm is het Oog de innerlijke kern altijd stil.

Stiltepunt

In voorbije dagen moesten de Soefi’s  wervelen om zich bewust te worden van hun onbeweeglijke innerlijk. Kan men in deze snel veranderende wereld simpelweg stilstaan en exact hetzelfde bereiken?

Nee dit kan niet, omdat je niet stil kunt staan. Je weet eenvoudig weg niet hoe je stil kunt zijn.

Het is niet alleen een zaak van stilstaan. De wereld beweegt, maar deze beweging is onzichtbaar. De aarde beweegt, maar je voelt dit echter niet omdat je met de wereld meebeweegt. De aarde voert twee verschillende bewegingen uit. De eerste is rond haar eigen as in 24 uur en de tweede is rond de zon in 365 dagen.

Je beweegt of je nu wilt of niet. Er is geen enkele plaats waar je volledig stil kunt staan. Alles is in beweging. Stilte is alleen mogelijk als je innerlijk verstilt en dat is de enige stilte die mogelijk is in deze wereld.

Als we een stiltepunt creëren is de productie van het CVS gestopt of geminimaliseerd. Zelfcorrigerende krachten in het lichaam worden geactiveerd. Nu krijgt het lichaam de gelegenheid om zichzelf te helen. Het Cranio Sacrale systeem verjongt. Het effect is verfrissend, ontspannend alsof je diep ademhaalt van binnen.

Meditatie en stiltepunten zijn aan elkaar verwant: in meditatie bereik je een stilte punt; in een stiltepunt kom je makkelijk in een meditatieve ruimte.

Er is meer vitaliteit, meer innerlijke stilte, meer energie.

Oppervlakkige blokkades/beperkingen worden weggespoeld; er wordt meer bewegingsruimte gemaakt voor het hersenvocht. Er wordt schoongemaakt, verhelderd, opgeruimd en gezuiverd.

Vergelijk het met de kracht van een dubbel geknepen tuinslang die plotseling los gelaten wordt. Het water wordt dan onder invloed van de veranderende druk verder weg gestoten.

Waar helpen stiltepunten bij:

-Verminderen van angst en stress.
-Versterken en ondersteunen van het immuunsysteem.
-Versterken van weefsel en vloeistofbeweging.
-Ontspant alle met elkaar verbonden weefsels door het gehele lichaam.
-Verhoogt de flexibiliteit van het autonome zenuwstelsel.
-Verlaagt koorts.
-Ondersteunt de arbeid.
-Helpt bij de zwangerschap en tegen ochtendmisselijkheid.
-Bij posttraumatische situaties zoals ongelukken, operaties, shock.
-Heilzaam bij artritis en gezwollen ledematen.
-Brengt hyperactieve kinderen tot rust.
-Helpt om contact te krijgen met autistische kinderen.